Festes i tradicions

Al gener es celebra la Festa Major en honor al patró del poble, Sant Sebastià, i al maig, es celebra la Festa Major del Roser. S’organitzen diverses activitats religioses, lúdiques i esportives.

També, en ocasió d’aquestes festivitats, es duen al cap pastissos en processó fins a l’església.

Aquests pastissos són beneïts i repartits entre els assistents a la missa.

Al febrer l’Associació de Dones Les Àguedes organitza una festa en honor a la patrona de les dones.

Es fa un esmorzar popular, una missa, un dinar només per a dones i una sessió de ball a la nit, oberta a tots els públics.

Des de l’any 2013 s’organitza aquesta activitat per al mes de març, amb una cursa de 5 km i una altra de 10 km.

El recorregut de la cursa permet gaudir del paisatge de l’horta i de la bellesa dels camps florits.

La sortida i l’arribada de la cursa és al Parc de la Nòria, on, per l’ocasió, es mostra una de les sínies de Torrelameu en funcionament.

Des de l’any 2014 s’organitza aquesta fira, única a Catalunya. La segona edició es celebrà al mes de març.

La inauguració i l’apadrinament de la fira per part d’un personatge popular, la venta de productes catalans de tot tipus o la instal·lació de jocs tradicionals per a tots els públics són algunes de les activitats d’aquesta festa.

La música i els actes reivindicatius i simbòlics tampoc falten en aquesta fira.  

En una única setmana, del mes de març o d’abril, el poble de Torrelameu organitza totes aquestes activitats.

Les tardes o vespres de dilluns a divendres es dediquen a conferències i tallers relacionats amb temes com la salut, la bellesa, l’alimentació, l’agricultura, les flors, l’economia, la seguretat, l’esport o la cultura.

El dissabte al matí es celebra el Dia de l’arbre, amb la plantada d’arbres o plantes per part dels nens del poble. A la tarda s’organitza una rua de disfresses i a la nit, una sessió de ball amb un concurs de disfresses.

Al mes d'octubre, Torrelameu ret el seu particular homenatge a aquest important pintor nascut al poble. Des de l’any 1987, centenari del naixement de Viladrich, l’Ajuntament de Torrelameu organitza, un concurs de pintura i, a partir del 2021, ha introduït una nova categoria d'Arts Visuals.

El concurs és biennal i les obres finalistes s’exposen durant tot el cap de setmana al Centre Cívic.

El nombre de participants es manté constant, arribant obres des d’arreu del món. 

Tota la informació, en aquest enllaç.

Al mes de juny es celebra aquesta festivitat, amb una processó i una missa. En la processó participen els nens i les nenes que aquell any han fet la Primera Comunió (es vesteixen amb la roba de la comunió).

La processó s’atura en els altars muntats al carrer pels veïns i veïnes i els nens i nenes del poble duen cistelles amb pètals de flors i confeti, que llancen durant la desfilada.

El vespre del 5 de gener, els Reis Mags arriben a Torrelameu per repartir regals entre els més menuts.

Després de visitar el pessebre de l’església, els Reis Mags, acompanyats per patges, es dirigeixen al Centre Cívic.

Un cop allí, els patges agafen els regals, un per un, i llegeixen en veu alta el nom del nen o de la nena a qui va adreçat. Els Reis Mags són els encarregats de lliurar personalment aquests regals.

La nit anterior a la boda, els amics i familiars del nuvi o de la núvia s’apropen a casa seva amb la intenció de no deixar-los dormir. Es tiren petards o es fa soroll amb els clàxons dels cotxes, per exemple.

El nuvi o la núvia acostuma a preparar una taula amb menjar i beure. Aquesta trobada es pot allargar fins ben entrada la matinada.

Com és costum a Torrelameu, després de la cerimònia religiosa, els familiars del nadó batejat, llencen, des del balcó de casa, dolços i petites joguines als nens i les nenes del poble.